·

ניהול עמותה

ניהול תקין של עמותות

בישראל רשומות כ-40,000 עמותות, אבל רק כ-14,000 מהן פעילות. הסיבה לכך פשוטה: למרות התרומה המשמעותית של עמותות לחברה בישראל, ועל אף העובדה שכל מי שמקים או מקימה עמותה מאמין בלב שלם במטרות שלשמה הוקמה, המציאות מייצרת אתגרים רבים – ולא קל להתמודד איתם. ניהול עמותה באופן מיטבי מחייב קבלת עזרה מאנשי מקצוע, במספר תחומים. בפרט נדרש ליווי משפטי צמוד כדי למנוע קונפליקטים מול הרשויות ולקבל תמיכה ממוסדות המדינה. משרד עוה"ד וייס-שוורץ קידר בחר להתמקד בתחום העמותות ובהתאם נחשב לגורם הסמכות המוביל בארץ בנושא זה.

האתגרים העיקריים במסגרת ניהול עמותה

* גיוס כספים – ערכים, חיוביים ככל שיהיו וחיוניים ככל שיהיו, לא מספיקים כדי ליישם את כל המטרות של העמותה. המשאב החיוני ביותר הוא כסף, ואחד המפתחות העיקריים למקסום היכולת לגייס כספים הוא אישור ניהול תקין.

* גיוס כוח אדם – אתגר נוסף שניצב בפני כל מי שמנהל או מנהלת עמותה, בכל תחום שהוא, הוא לגייס כוח אדם, בין אם בשכר ובין אם בהתנדבות. רמת השכר במגזר השלישי צנועה ביחס למגזר העסקי, מה גם שהשאיפה היא להקדיש כמה שיותר משאבים כספיים לפעילות עצמה. גם מתנדבים לא קל לגייס במציאות כלכלית שמחייבת את רוב הישראלים לעבוד שעות רבות.

* פרסום – פרסום כרוך בהשקעה כספית, ולכן גם בנושא זה צצה הדילמה אם להקצות סכומים משמעותיים לשיווק או שמא להפנות אותם לפעילות עצמה.

* צמיחה רציפה – כשהעמותה עסוקה בלשרוד, קשה לייצר מנועי צמיחה ולמצוא נתיבים להתרחבות משמעותית. למרות זאת, חשוב להקדיש זמן ותשומת לב גם לכך.

ניהול תקין כקרש קפיצה לגדילה והשפעה רבה יותר על המציאות

ניהול תקין, כלומר כזה שעומד בכל הדרישות של החוק ושל גופי הממשל הרלוונטיים, הוא קרש קפיצה אפקטיבי מאוד לגדילה מתמדת. ניהול עמותה על בסיס ייעוץ משפטי בצמתים קריטיים או בעזרת ליווי שוטף של עורכי דין שזהו תחום המומחיות שלהם מאפשר להתפנות בראש שקט למטרות האמיתיות – ולהביא לידי ביטוי את מלוא היכולות הרלוונטיות. משרד עוה"ד בוגט-קידר הוקם ע"י עורך דין שיכהן בתפקיד רשם העמותות, עו"ד ירון קידר ובהתאם הוא יכול להבטיח וגם לקיים שירותים משפטיים בסטנדרטים הגבוהים ביותר האפשריים.

בישראל פועלות כ-15,000 עמותות במגוון רחב מאוד של תחומים (ולצידן יש עוד כ-25,000 עמותות רשומות שאינן פעילות). בניגוד לגופים במגזר הציבורי שכפופים לכללים ברורים ולעיתים נוקשים, כל עמותה מתנהלת בהתאם לתקנון שבחרו מקימיה. בנוסף, שלא כמו עסק שמייצר רווחים ומהווה נכס, לעיתים בעל ערך כספי גבוה מאוד, עמותה הינה מוסד ללא כוונת רווח וגם לא ניתן למכור אותה תמורת סכום כסף כזה או אחר. על-מנת לדרבן את ראשי העמותות לנהל אותן באופן מקצועי ככל האפשר, החליטה מדינת ישראל לקבוע קריטריונים מסוימים – ולהעניק לעמותות שעומדות בהם "אישור ניהול תקין". משרד עורכי דין וייס-שוורץ קידר מספק שירותי ייעוץ משפטי בנושא ניהול תקין של עמותות, וכן בסוגיות אחרות הקשורות לתפעול עמותה בכל תחום שהוא.

למה חשוב לקבל אישור על ניהול תקין של עמותות?

* אפשרות קבלת תמיכה מהמדינה – קבלת תקציבים מגופים כמו משרדי ממשלה או רשויות מקומיות אפשרית אך ורק לאחר קבלת אישור ניהול תקין. בנוסף עמותה המבקשת הקצאה של מבנה ציבור לצורך מילוי מטרותיה נדרשת גם כן להציג את האישור הנ"ל.

* מיתוג חיובי – גם כשהמטרות ערכיות וראויות במיוחד, כל עמותה נבחנת בסופו של דבר על סמך אופן הפעילות שלה. עמותה שלא קיבלה אישור ניהול תקין נתפשת כבעייתית ועל כן תתקשה לגייס תרומות ולייצר שיתופי פעולה לצורך הגשמת מטרותיה.

* החזרי מס לתורמים – תרומה לעמותה שמתנהלת באופן תקין בהתאם לכל הקריטריונים הרלוונטיים הינה הוצאה מוכרת. אצל אדם פרטי שתרם לעמותה שכזו המדינה מכירה ב-35% מהתרומה (כלומר על כל תרומה של 100 ש"ח, 35 ש"ח יוכרו כהוצאה ויפחיתו את חבות המס), ואצל חברות – 25%.

התנהלות יעילה בדרך להגשמת המטרות

ניהול תקין של עמותות מספק תועלת גם בפני עצמו, בלי קשר לאישור החיוני – לעמותה שמתנהלת בהתאם לקריטריונים שקבעה המדינה יש סיכוי טוב יותר לממש את המטרות שהציבה לעצמה ושמן הסתם חשובות למייסדיה ולאנשים הפועלים במסגרתה. על-מנת להתנהל באופן מיטבי מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי, שאותו מספק משרד עוה"ד וייס-שוורץ קידר ברמה גבוהה במיוחד בזכות המומחיות של עורך הדין שהקים את המשרד – עו"ד ירון קידר  שכיהן בתפקיד רשם העמותות במשך מספר שנים.

מאמרים

רישום חברה לתועלת הציבור

בקשה לרישום חברה לתועלת הציבור רוב החברות המוקמות בישראל פועלות למען רווחים כספיים. יחד עם זאת החוק מאפשר גם הקמת חברות הפועלות למען הציבור ולא

ליווי משפטי לעמותות

ייעוץ לעמותות

ייעוץ משפטי לעמותות עמותה הינה ארגון שמתנהל על-פי כללים ייחודיים המפורטים בחוק העמותות. מצד אחד ישנו חופש פעולה נרחב, בהתאם למטרות שמגדירה לעצמה העמותה, ומצד

מאמרים

הקמת ארגון ללא מטרות רווח

הקמת ארגון חברה בריאה כוללת 3 סוגים של גופים: מוסדות ציבור שמופקדים על מילוי הצרכים השונים של האוכלוסייה, עסקים אשר מאפשרים להביא לידי ביטוי יכולות

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support